Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ki vagy mi a szélhámos?

2010.02.16
Mi a szélhámos szó eredeti jelentése? 
 
Szélső hámba fogott ló.
 

Érdekes a szó eredete: régen sáros, gödrös úton vagy túl nagy rakomány esetén a szekér hámja széléhez még egy lovat fogtak kisegítőül, ez volt a szélsőhámos vagy szélhámos ló. Az ilyen ló kevesebbet húzott, mint a rendesen befogottak; emberre értve tehát a szó eleinte annyit tett: ingyenélő, "lógós".

Kép Hogy ma inkább 'csaló' az értelme, azt bizonyára a széltoló és széllelbélelt ('léha, megbízhatatlan') szavak hasonló hangzása okozta. A szélhámosság fogalmából az illúzió fogalmát teszi szemléletessé a szélhámos csikó fogalma. A fiatal csikót, még a tényleges igavonó hámba fogás előtt időben rendszeres járáshoz, közlekedéshez kell szoktatni. Ezért a tényleges igavonók mellé a szélre kötötték, a mintegy a szélső hámba fogták be a csikót. Mindez távolról, oldalnézetből úgy nézett ki, mintha a szélhámos csikó is húzná a szekeret. Ez egy színtiszta illúzió, a régi falusi hétköznapokból.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Lo

(Henrietaa, 2015.06.08 20:00)

Zoso matt a facbookon

+1 jelentés

(Linda, 2014.08.03 13:23)

A népnyelvben meghonosodott jelentést ki szokták felejteni, a szélső hámba befogott lónak nagyobb volt a mozgástere, így a szélhámos jelentett (sőt még ma is) szelest, szeleburdit is...