Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fizet, mint a katonatiszt

2010.02.19Ma mindenki olyan értelemben használja, hogy valaki mindent fizet. Pedig eredetileg nem ezt jelentette. 
Kép
Anno a XIX. század végén, a XX. század elején a katonai alakulatok városról városra vándoroltak kiképzési feladatok végrehajtása közben. A tiszteket a helyi előkelőségeknél szállásolták el. Ami akkoriban igen nagy megtiszteltetés volt a háziakra nézve.
A városba érkezett katonák esténként, hogy oldják a harctéri stresszt nem ritkán, hatalmas lakomákat rendeztek valamint az arra alkalmas ifjú hölgyeket is, hogy is mondjam, "leküzdötték". Aztán, ahogy jöttek, mentek is. Maguk mögött hagyva kifizetetlen számlákat és pár várandós honleányt.
A kifizetetlen számlák miatt terjedt el akkoriban, a „fizet, mint a katonatiszt” azaz sehogy mondás.

Idővel a jelentése teljesen megváltozott. Talán a Horthy hadseregben igen szigorúan betartott szabály hatására, amely csak a tiszthez méltó hozománnyal rendelkező arákkal kötött házasságokat engedélyezte. S így meglehetősen jó anyagiakkal rendelkező tisztikar alakult ki. Talán az 50-es, 60-as, 70-es években, amikor a katonák a magyar átlaghoz képest igen jó fizetéssel rendelkeztek. Ezt sajnos már én sem tudom.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Peak end-organ aciduria, areola folds, substantially cut.

(ofonzogit, 2019.03.22 16:34)

http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/ - Prednisone Without Prescription <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Prednisone 20 Mg</a> http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

These regulated beneficial, slums attached.

(aferuopayabu, 2019.03.22 14:30)

http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/ - Buy Prednisone <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Prednisone 20 Mg</a> http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

haru1@gmail.hu

(haru, 2011.11.26 20:56)

én is katona leszek...

Köszi

(Judit, 2010.02.19 11:30)

Köszönöm kedves TOMEK! :)